Modern abstrakt konst i Europa

De säger att abstrakt är en bild av ingenting som kan betyda någonting. Det är ett komplext konstnärligt medium där några av de stora sinnen blomstrade. Och det är en konstform som är värt att värdera. I den här artikeln kommer vi att prata om hur modern abstrakt konst i Europa kom till. Denna artikel är skapad för att utbilda läsarna om hur abstrakt konst som utvecklats i Europa tack vare precursorerna i denna berömda konstform som har firat över hela världen.

Utvecklingen av modern abstrakt konst i Europa:

Den abstrakta konstformen erkändes allmänt vid renässansperioden, där alla konventionella normer brett utsträcktes för att bana väg för nya idéer. Det var under denna period som mannen lärde sig att utvidga sina synpunkter på världen och inte enbart förlita sig på ren humanism. När du pratar om abstrakt, finns det faktiskt 2 framträdande namn som kan krediteras denna grundläggande revolution, och det här är Wassily Kandinsky och Piet Mondrian.

Wassily Kandinsky var en berömd rysk avantgarde målare och en respekterad konstteoretiker av sin tid. De flesta av hans målningar var fokuserade rent i abstrakt konst och han hyllades som en av de briljanta ryska tankarna som vågade prova abstrakta konstformen.
Å andra sidan var Piet Mondrian en holländsk målare som var förtjust i att skapa målningar som var vanligtvis bestående av vit bakgrund, horisontellt och vertikalt rakt ljus i olika tjocklekar och de tre primära färgerna (gul, blå och röd). Även om han erkändes som en abstrakt målare, kallade Mondrian kollektivt sin stil som ”Neo-Plasticism”, som beskriver den ultimata uppgiften att uttrycka den tydliga visionen om verkligheten. Han var en av de många få som skapade harmoniskt definierade kompositioner tillsammans med oöverträffad kromatisk klarhet.

Kandinsky betonade på en av hans skrifter 1925 att konst och målningar måste upphöra med den traditionella materialistiska, konceptbaserade strukturen och långsamt röra sig mot en mer andliggjort form mot Östern. Enkelt uttryckt, vad han försökte säga att konsten måste övergå till experimentella former och borde lära sig att omfamna modernitet. Mondrian stödde också denna tankegang och på grund av detta ideal kunde de hoppa på en ny revolution i form av abstrakt konst.

I 1930-talet har modern abstrakt konst inspirerat många briljanta sinnen som Katarzyna Korbo, en polsk skulptör som tillämpade matematiska idéer i hans verk och Kurt Schwitters som var en tysk målare, skulptör, grafisk formgivare och pionjär för installationskonst. Dessutom bildades Abstraction-Creation-gruppen 1931 för att uppmuntra konstnären att vara mer öppen med sin praktik av abstrakt konst. Gruppen avskaffades för en tid på grund av den försämrade politiska situationen och reformerades sedan igen i London 1935. Det var också i denna tid då den första brittiska abstrakta utställningen hölls i England. Så småningom omfamnade fler och fler artister djärvt den abstrakta revolutionen och var också uppskattade för deras bidrag till modern abstrakt konst.

Europa är hem för några av de största konstnärerna som revolutionerade populariteten för abstrakt. Deras bidrag är något vi borde vara tacksamma för, för om inte för dem är vi fortfarande blinda av betydelsen och skönheten i målningar som ibland betraktas som ”förvirrande”. Förhoppningsvis har du lärt dig något nytt på den här artikeln om modern abstrakt konst i Europa.

No comments yet

leave a comment

*

*

*